Menu

Prijava Registracija

Prijava na nalog

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte nalog

Polja sa (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdi lozinku *
E-mail *
Potvrdi e-mail *

fb0 youtube vatrosprem.rs linkedin vatrosprem.rs rss vatrosprem.rs

Cart

Content

Vesti

Breadcrumb

Vatrogasni aparati - Klase požara

vatrosprem blog

Požari se razlikuju prema mestu nastanka, vrsti materijala koji gori, obimu, fazi razvoja, itd. Prema mestu nastajanja dele se na unutrašnje i spoljašnje požare. Prema vrsti gorive materije po evropskoj klasifikaciji požari se svrstavaju u pet klasa: A, B, C, D i F.

Klasa A

U klasu A se svrstavaju požari krutih materijala koji sagorevaju plamenom i žarom, npr. drvo, papir, tkanine i slični materijali. Požari klase A se najbolje gase vodom.

Klasa B

U klasu B se svrstavaju požari zapaljivih tečnosti koje se ne mešaju sa vodom, npr. derivati nafta i naftni derivati, razređivači, boje, lakovi, ulja, masti, itd. Za gašenje se koristi prah, ugljen dioksid ili pena.

Klasa C

U klasu C spadaju požari gorivih plinova, npr. metan, propan, butan, acetilen, itd. Za gašenje se najčešće koristi prah i ugljen dioksid.

Klasa D
 
U klasu D spadaju požari lakih metala, npr. aluminijum, magnezijum i njihove legure. Za gašenje se koriste samo suva sredstva (posebne vrste praha, suvi kvarcni pesak…).

Klasa F
 
U klasu F spadaju požari biljnih i životinjskih ulja i masnoća kao što su ulja i masti iz friteza, kuhinjskih sistema za prženje i pečenje i sl.

Po europskoj normi EN2, ranije je bila predviđena i klasa požara E. Važi za požare u električnim instalacijama slabe struje (do 1.000 volti). Međutim, ta norma je odbačena, tako da se svi vatrogasni aparati mogu koristiti kod instalacija slabe struje, sve dok se poštuje najmanja propisana sigurnosna udaljenost navedena na vatrogasnom aparatu.